Ezeket alkalmazd, ha rövid időn belül eredményes szeretnél lenni:

 Mindig rendszerezd a korábban tanultakat, és ne csak a könyvespolcon, hanem a fejedben is! Egy-egy téma összefoglalása mindig hasznos lehet, akár csak egy gondolattérkép segítségével, akár részletesebb átnézéssel is. Tényleg igaz a mondás: ismétlés a tudás anyja, a pótvizsga meg… kellemetlen.

 Olvass kétnyelvű könyveket! Ezek nem csak hasznosak, de kényelmesek is, hiszen míg az egyik oldalon idegen nyelven, addig a másikon anyanyelveden találod meg a szöveget.

 Nézz feliratos filmeket, hallgass idegen nyelvi zenét, vagy csak használd a nyelvet hétköznapi szituációkban. Nagyon sokat számít, ha van lehetőséged anyanyelvi társsal gyakorolni, akár csak írásban is.

 Az internet ma már nemcsak elfogadott, de szinte nélkülözhetetlen eszköz a tanuláshoz. Bármilyen nyelvi szinten is vagy, rengeteg hasznos segédanyagot találhatsz a neten, játékokat, kvízeket, chateket.

 Ne félj a hibáktól: ez a tanulással járó folyamat természetes része. Sokan nem hajlandóak megszólalni addig idegen nyelven, amíg nem használják azt magabiztosan. De hogyan tanulna meg jól beszélni, ha egyáltalán nem beszél? Gyakorolj minél többet éles helyzetekben; ha egy külföldi megállít az utcán útbaigazítást kérni, használd ki az alkalmat!

 A hangos vagy félhangos tanulás is hasznos, segíti a tanulási folyamatot, bármilyen viccesen is hangzik. Mindig mondd ki hangosan a szavakat, amikor próbálod megjegyezni őket vagy épp egy szöveget formálsz magadban, sőt ha teheted, készíts hangfelvételt is! Ez nem csak a kiejtésed javításában, de a nyelv elsajátításában is segít.

 A szavakat ne önmagukban próbáld megjegyezni! Hatékonyabb, ha néhány szóból álló kifejezéseket tanulsz.

Ne ess abba a hibába, hogy egy ültő helyedben bemagolsz rengeteg szót, majd másnapra el is felejted őket! Inkább tanulj meg naponta csak 20-25 új szót, de azokat maradandóan! Ez egy sokkal eredményesebb módszer.

A legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő módszert. Neked is vannak ötleteid? Oszd meg velünk!